luni, 23 februarie 2015

Nota de protest. Motive actiuni sindicale. Revendicari

(Transmisa pe data de 20 februarie 2015, prin fax si e-mail de catre toate structurile centrale si teritoriale SNLP-FSANP catre: ANP, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii, Secretariatul General al Guvernului) 
Sistemul penitenciar din Romania trebuie prin lege subordonat si nu subminat de Ministerul Justitiei. 
12400 de functionari publici cu statut special ignorati de societate si descrisi drept „gardieni” demonstreaza ca a face parte din structura de aparare nationala, siguranta nationala si ordine publica reprezinta un privilegiu si o onoare care impun deopotriva raspundere pentru salariati dar si obligatia ordonatorului principal de credite de a compensa legal riscurile deosebite la care acestia sunt expusi in exercitarea atributiilor. 
*** 
10.000 de sindicalisti din penitenciare afiliati la Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP - membra Federatia PUBLISIND si Blocul National Sindical) si Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor(FSANP – membra Cartel ALFA) initiaza proteste la nivelul intregului sistem penitenciar.  
Prezentul mesaj constituie un anunt prealabil si va fi urmat de un Comunicat de presa comun, emis de SNLP si FSANP. In cazul in care revendicarile nu primesc raspuns sau solutii in termen de 5 zile de la emiterea comunicatului de presa si a notificarilor catre autoritati, vor fi declansate proteste pe baza unui calendar de actiuni care va fi facut public.
Motivatia actiunilor de protest (revendicari)
  1. Efectuarea orelor suplimentare de munca in sistemul penitenciar fara acordul salariatilor in conformitate cu prevederile in vigoare ale Codului muncii.
  2. Depasirea plafonului legal anual de 120 de ore suplimentare prevazut de Legea nr. 293/2004 si a plafonului anual de 180 de ore suplimentare prevazut de Acordul colectiv la nivelul grupului de unitati ANP precum si de Legea nr. 284/2010, art. 18, fara solicitarea acordului organizatiilor sindicale reprezentative.
  3. Depasirea plafonului legal maximal de 360 de ore suplimentare de munca pe an, prevazut de Legea nr. 293/2014, de Legea nr. 284/2010 si de Acordul colectiv la nivelul grupului de unitati ANP.
  4. Necompensarea in termenul legal, a muncii suplimentare, a muncii prestate in zile de sarbatori legale, in repaus saptamanal sau in alte zile libere.
  5. Refuzul Ministerului Justitiei de a emite ordinul pentru plata muncii prestate de salariatii din sistemul administratiei penitenciare in zilele de sambata, duminica, sarbatori legale si in alte zile libere, drept prevazut de OUG nr. 83/2014 si de Legea nr. 183/2014.
  6. Periclitarea de catre Ministerului Justitiei a modului de acordare a dreptului prevazut in revendicarea de la pct. 5 la nivelul intregii structuri de aparare nationala, siguranta nationala si ordine publica, prin tratamentul discriminatoriu aplicat personalului din penitenciare in raport cu salariatii celorlalte institutii publice din structura.
  7. Incapacitatea Ministerului Justitiei in calitate de ordonator principal de credite de a emite norme de aplicare a legiiprin interpretarea cadrului legal precum si coordonarea deficitara a activitatii propriilor directii de specialitate care se pronunta autonom, suprapus si divergent cu privire la proiectele de acte normative, ignorand specificul atributiilor stabilite prin normele de organizare si functionare a ministerului si generand tergiversari sau blocaje ireversibile in parcursul normativ.
  8. Refuzul Ministerului Justitiei de a emite ordinul privind plata majorarii salariale pentru misiuni speciale si lucrari de exceptie, drept prevazut de OUG nr. 83/2014 si a Legii nr. 284/2010.
  9. Refuzul Ministerului Justitiei de a acorda majorarea salariala de 100 lei salariatilor din sistemul penitenciar care se incadreaza in criteriile OUG nr. 70/2014: penitenciare-spital etc (sistemul public sanitar si de asistenta sociala).
  10. Refuzul Ministerului Justitiei de a emite ordinul privind acordarea dreptului la asistenta medicala salariatilor din sistemul administratiei penitenciare (drept suspendat in anul 2013 si modificat prin HG nr. 846/09.10.2014).
  11. Nerespectarea de catre Ministerul Justitiei a art. din Legea nr. 293/2004 (Statutul special al functionarilor publici din sistemul penitenciar), art. 87 (drepturi egale pentru salariatii din structura de aparare nationala, siguranta nationala si ordine publica, aflati in situatii similare).
  12. Tergiversarea de peste un an de zile a modificarilor statutului special al personalului din penitenciare, respectiv modificarea denumirii din functionar public cu statut special din sistemul administratiei penitenciare in politist de penitenciare.
  13. Nerespectarea prevederilor Acordului colectiv la nivelul grupului de unitati ANP privind alocarea unui procent de 15% din bugetul ANP pentru imbunatatirea conditiilor de munca (in anul 2014 a fost alocat un procent de 0,5%).
  14. Vulnerabilizarea personalului prin lipsa de dotari si resurse (financiare/materiale/umane) precum si prin supraincarcarea cu sarcini a personalului existent (multiple cazuri de agenti care exercita, neremunerati, atributii de ofiteri inclusiv cu functie de conducere).
  15. Blocarea de aproape un deceniu a celor 3000 de posturi vacante din sistemul penitenciar prin respingerea sistematica a solicitarilor de finantare fundamentate pe argumente de maxima urgenta.

3 comentarii:

  1. Sa speram ca va fi un loc unde sa putem construi ceva pentru noi sa ne putem expune argumentele si sa comunicam mai dinamic!
    Restul...e can-can! :)))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu cred ca locul lipsea, nici argumentele. Comunicarea presupune: unii vorbesc, altii asculta, unii vin cu argumente, altii cu contraargumente, iar in final se ajunge la un dialog, Lipseste motivarea, lipseste acel ceva care te face sa vorbesti cu sens. Exista doar indarjire, lehamite, suparare si, din ce in ce mai des (din pacate), ura. Oare de ce? Poate raspunsul la intrebarea asta ar putea duce la o comunicare dinamica. Oare ne-am schimbat atat de mult? Oare vremurile si-au pus atat de mult amprenta asupra noastra? Ne mai intrebam, oare, daca mai exista acea luminita de la capatul tunelului?

    RăspundețiȘtergere